El romànic és l'art més genuí de tot Catalunya, i l'Alta Ribagorça és la comarca que disposa d'una de les col.leccions més importants d'Europa amb un conjunt historicoartístic d'una vàlua incalculable, repartit per tots els nostres pobles i que és fidel testimoni d'un tresor cultural d'excepcional interès. 
Una de les seves característiques principals és la unitat d'estil arquitectònic. Són construccions dutes a terme durant els segles XI, XII i XIII, seguint el model provinent del nord d'Itàlia (romànic llombard) que es caracteritza per l'acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d'arquets cecs i bandes llombardes. Cal destacar els conjunts de pintura mural que albergaven les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, així com totes les talles produïdes pel taller d'Erill.
El 30 de novembre de 2000 la Unesco ha reconegut l'excepcionalitat d'aquest romànic concedint la distinció de Patrimoni Mundial al conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Informació facilitada pel: Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça