La Ruta dels Ibers és un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunyaque té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven. 
La Ruta dels Ibers us convida a seguir les petjades d’una de les cultures més importants de la península Ibèrica gaudint d’un patrimoni arqueològic tan monumental com espectacular: ciutadelles fortificades, poblats emmurallats, ciutats que van existir fa més de 2.500 anys. Actualment, la Ruta està integrada per 16 jaciments ibèrics musealitzats que s'estructuren en 7 itineraris, identificats amb el nom amb el qual els autors clàssics coneixien als pobles del nord-est peninsular: 

  • El país dels indigets, a les comarques de Girona, que comprèn els jaciments d'Ullastret (Ullastret, Baix Empordà), Castell (Palamós, Baix Empordà) i Puig Castellet (Lloret de Mar, La Selva).

  • El país dels ilercavons, a les comarques de Tarragona, amb els jaciments d'El Castellet de Banyoles (Tivissa, Ribera d’Ebre), Sant Miquel (Vinebre, Ribera d’Ebre) i la Moleta del Remei (Alcanar, Montsià).

  • El país dels cessetans, a les comarques del Penedès, que comprèn els poblats ibèrics d'Olèrdola (Olèrdola, Alt Penedès) i La Ciutadella (Calafell, Baix Penedès).

  • El país dels ilergets, a les comarques de Lleida, amb els jaciments d'El Molí d’Espígol (TornabousUrgell) i La Fortalesa (Arbeca, Les Garrigues).

  • El país dels laietans, en la zona dels rius Llobregat i Tordera, representat pels poblats de Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès) i Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental).

  • El país dels ausetans, a la comarca d'Osona, amb els jaciments d'El Turó del Montgròs , El Casol de Puigcastellet (Folgueroles, Osona) i L’Esquerda (Roda de Ter, Osona).

  • El país dels lacetans, a l’entorn del Bages i que és representat amb el poblat ibèric d'El Cogulló (Sallent, Bages).


Informació facilitada per:

Cultura Ibèrica
Museu d'Arqueologia de Catalunya
Passeig de Santa Madrona, 39-41. 08038 Barcelona
Tel. 93 424 65 77
a.e.: difusiomac.cultura@gencat.cat
www.mac.cat