La Noguera
mapanoguera
Amb una superfície de 1.733 quilòmetres quadrats, una població de més de 35.000 habitants i 30 municipis,la Noguera és una de les comarques més extenses de Catalunya. Balaguer és la capital de la comarca, que es pot dividir en dues parts: la Noguera alta, dominada pel relleu muntanyenc —amb el Montsec com a serra més característica—, i la Noguera baixa, que coincideix amb la plana. 
La Noguera és una comarca agrícola i industrial. Balaguer és el centre del conreu de l’arbre fruiter, que s’estén pel Pla d’Urgell. Entre els conreus de secà que predominen a la zona del Montsec i del Segre mitjà es troben l’olivera, l’ametller, la vinya i el blat. Per la seva banda, la indústria se centra essencialment a Balaguer(alimentària, metal·lúrgica i paperera), a Artesa (tèxtil) i aBalaguer, Artesa i Ponts (de la fusta). 
Quant a l’oci, la Noguera és una de les comarques privilegiades per a la pràctica de l’excursionisme, l’escalada i l’espeleologia. La vall d’Àger i el Montsec són indrets ideals per a la pràctica de l’ala delta. Un altre esport popular a la comarca és el ciclisme. 
En termes gastronòmics, la característica que defineix més bé la cuina de la Noguera és la seva senzillesa, compensada per la qualitat de les seves fruites i verdures. Els embotits i confitats de porcsón excel·lents. La caça és la base de suculents plats com ara la perdiu a la caçadora. La coca de recapte o de samfaina i els cargols són altres capricis que cal no oblidar.