Solsona acull la cel·lebració de la 9a Nit del Turisme de les Terres de Lleida

El conseller d’Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, i el president de la Diputació, Jaume Gilabert, han presidit aquest vespre la gala del turisme de Lleida, que ha comptat amb 300 assistents

Les entitats que han estat guardonades amb els Premis Lleidatur 2010 són: l’Aeroport Lleida-Alguaire, el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, l’Associació Slow Food de les Terres de Lleida, el Patronat de la Vall de Boí, Dolors Garrigasait (propietària de l’Hotel Sant Roc i impulsora del Projecte Canalda), l’empresa Photo-logistics, Lo Ponts Restaurant, l’Hotel Les Fonts del Cardener, de la Pedra i la Coma, i la Finca Prats Hotel Golf & Spa, de la ciutat de Lleida.

La ciutat de Solsona ha acollit la celebració de la 9a Nit del Turisme de les Terres de Lleida. Una festa que organitza el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida amb caràcter biennal, que enguany s’ha fet per primera vegada fora de la ciutat de Lleida i que ha comptat amb una assistència de 300 persones, entre empresaris, tècnics, representants institucionals i agents turístics de les comarques lleidatanes. Durant la vetllada s’han lliurat els Premis Lleidatur 2010 en reconeixement als mèrits i a la tasca de promoció, impuls i desenvolupament del sector turístic lleidatà. Els Premis Lleidatur han recaigut aquesta edició en nou empreses i entitats turístiques de les comarques lleidatanes. La trobada ha estat presidida pel conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, i pel president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert.


Fotografia de grup de tots els guardonats amb els Premis Lleidatur amb el conseller Josep Huguet; el president de la Diputació, Jaume Gilabert; l’alcalde de Solsona, David Rodríguez; el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, i el vicepresident del Patronat de Turisme, Josep Cosconera.


El president de la Diputació de Lleida ha destacat en el decurs de l’acte que “enguany tenim dues diferències importants respecte a l’última edició de la Nit del Turisme, com és que l’acte se celebra a Solsona, responent a la nostra voluntat de descentralitzar tota l’activitat important de la Diputació de Lleida, i l’existència de l’aeroport de Lleida-Alguaire, que avui podem dir que és un autèntic encert del govern de la Generalitat de Catalunya, que no sols ha complert amb la seva promesa, sinó que l’ha engegat amb un ritme superior fins i tot al previst inicialment”.

Gilabert ha recordat que un dels sectors que més poden beneficiar-se de l’aeroport és el turístic i  per això “cal també que els empresaris que teniu negocis dediqueu bona part del vostre esforç a estar preparats per rebre un increment de turistes estrangers. Per tant, cal tenir la publicitat en diferents idiomes i apostar per les noves tecnologies com les pàgines web i la publicitat on-line”.  
 
Després de repassar les noves infraestructures construïdes i els nous productes turístics comercialitzats en els darrers dos anys, Gilabert ha afegit que “una de les claus de l’èxit és que el sector públic i el privat han sabut anar plegats, la qual cosa ens ha permès avançar més i més ràpid assolint uns objectius molt importants en poc temps, com són repartir l’oferta entre la Plana i el Pirineu, desestacionalitzar el sector i poder tenir oferta durant tot l’any i augmentar el nombre de productes turístics buscant allò que ens fa diferents”.

De la seva banda, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha destacat el treball de les empreses premiades “perquè serveixen de referent per a moltes d’altres per estimular la seva millora. El turisme de qualitat és el camí per donar resposta a les inquietuds del turisme del futur, que busca nous productes i serveis; allò que és diferent, autèntic i singular”.

La primera Nit del Turisme fora de la ciutat de Lleida

La 9a edició de la Nit del Turisme de les Terres de Lleida s’ha celebrat a la nova sala polivalent de la localitat de Solsona. Aquesta és la primera vegada que la gala del sector turístic de les comarques lleidatanes es fa fora de la capital de Lleida. D’aquesta manera, el Patronat de Turisme continua amb la descentralització d’algunes de les activitats que duu a terme al llarg de l’any en diferents indrets de les comarques lleidatanes.

L’actor solsoní Aleix Albareda s’ha encarregat de la presentació de la gala turística de Lleida. L’elaboració i el servei del sopar han anat a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Solsonès, i l’elaboració de l’aperitiu, a cura dels Artesans Alimentaris del Solsonès. Totes les entitats i institucions locals de Solsona han col·laborat en la celebració de la Nit del Turisme, com l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, el Gremi d’Hostaleria de Solsona, el Gremi d’Artesans Alimentaris del Solsonès, l’Oficina de Turisme de Solsona, els Geganters de Solsona, la Colla Gegantera del Carnaval i l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona. Alguns dels personatges més populars de la festa del Carnaval de Solsona, com ara el Gegant Vell, la Draca, el Xut, els Gegants Bojos o els Capgrossos, també han compartit la Nit del Turisme amb les 300 persones que hi han assistit. D’altra banda, també hi ha col·laborat la DO Costers del Segre, la DO Oli de les Garrigues i la Federació d’Hostaleria de Lleida.

L’escultura dels Premis Lleidatur és obra de l’artista de Mollerussa Cristo Almellón, una peça original amb el globus terraqüi, que simbolitza la dimensió mundial del turisme, i amb la lluna, en representació de la Festa de la Nit del Turisme de les Terres de Lleida.

RELACIÓ DE PREMIS

1. Premi a la Promoció: Patronat de la Vall de Boí.

Per la seva tasca de difusió i dinamització del conjunt romànic de la Vall de Boí coincidint amb la celebració del desè aniversari de la seva declaració com a patrimoni de la humanitat. La feina que ha portat a terme el Patronat ha estat molt important de cara a donar a conèixer dins i fora de les nostres fronteres un dels actius culturals més importants que tenim a Lleida, els temples romànics de Boí, sense oblidar tampoc l’esforç fet per potenciar la resta d’atractius —natura i senderisme, esquí, termalisme, tradicions, etc.— del territori.

Ha lliurat el premi el conseller d’Innovació, Josep Huguet. Ha recollit el guardó Joan Perelada, president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i president del Patronat de la Vall de Boí.

2. Premi a l’Impuls: Aeroport de Lleida-Alguaire.

Aquest aeroport, el primer promogut per la Generalitat de Catalunya, representa un gran impuls per a les Terres de Lleida i un estímul més per a la dinamització econòmica del país. La nova infraestructura, que ha comportat una inversió de més de 95 milions d’euros, situa Lleida en el mapa aeroportuari europeu i dóna impuls a tota la demarcació amb l’arribada de vols tant nacionals com internacionals. Una infraestructura ambiciosa que representa un gran repte de futur i alhora una gran oportunitat per al sector turístic lleidatà.

Ha lliurat el premi el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert. Ha recollit el guardó Oriol Balaguer, director general de Ports, Aeroports i Costes de la Generalitat de Catalunya.

3. Premi a la Trajectòria Personal: Dolors Garrigasait.

Va iniciar-se l’any 1986 en el món de la gestió turística a la zona de la costa catalana, abans de fer un salt el 1989 cap als Alps francesos per posar en marxa un complex turístic amb una capacitat de 1.600 llits i 305 apartaments. El 2002 sorgeix l’oportunitat de rehabilitar l’Hotel Sant Roc i tornar a Solsona després de 13 anys a França. Deixa el complex dels Alps i accepta el repte de dirigir el nou establiment de 4 estrelles situat en un edifici modernista de l’any 1924 al centre urbà de Solsona. El 2004 el posa de nou en funcionament i el converteix en un hotel amb encant, de qualitat i avantguardista.

Uns mesos més tard s’inicien les obres d’un projecte situat a Canalda (Odèn), a l’Alt Solsonès, i Garrigasait s’ocupa també de gestionar un innovador equipament turístic rural i oferir una proposta vinculada amb la sostenibilitat i els recursos naturals. El projecte de Canalda s’ha convertit en el primer poble rural d’Espanya, gràcies a la recuperació fidel d’elements sostenibles i naturals d’alta muntanya amb dotze masies de turisme rural i una aposta per la conservació del patrimoni. Una trajectòria professional que ha tingut com a objecte atreure un turisme de qualitat al Solsonès, aportar als establiments el valor del respecte pels orígens i potenciar els recursos de la comarca.

Ha Lliurat el premi l’alcalde de Solsona, David Rodríguez. Ha recollit el guardó Dolors Garrigasait.

4. Premi a la Iniciativa: Lo Ponts Restaurant.

Aquest establiment de la localitat de Ponts, a la comarca de la Noguera, té 29 anys d’història i és gestionat des del 1996 pels germans Ramon i Jaume Gaspà. Des de l’inici, Ramon Gaspà es va plantejar el repte de treballar sobre la base de la cuina tradicional d’interior, tot adaptant-la i conjugant-la amb els mitjans tecnològics més avantguardistes, i això és el que ha donat lloc a una cuina tradicional fina, elegant i plena de subtileses i matisos, en què predomina el producte de proximitat. L’establiment està especialitzat en tastos i maridatge de vins gràcies als amplis coneixements que en aquest àmbit té Jaume Gaspà. Un magnífic exemple d’equilibri entre tradició i cuina d’autor, amb uns resultats senzillament exquisits.

Ha lliurat el premi el vicepresident del Patronat de Turisme, Josep Cosconera. Han recollit el guardó els germans Jaume i Ramon Gaspà, propietaris de Lo Ponts Restaurant.

5. Premi a la Tradició: Hotel Les Fonts del Cardener.

Situat al municipi de la Coma i la Pedra, a la comarca del Solsonès. Fundat pels pares del propietari actual, Josep Canals, quan ell tenia 18 anys, l’hotel complirà l’any vinent 40 anys d’existència. El Josep sempre ha estat vinculat al sector de l’hostaleria, com també hi van estar els seus pares, que ja tenien un bar a Sant Llorenç de Morunys. L’any 1971 van posar en marxa l’Hotel Les Fonts del Cardener, que en aquella època tenia vuit habitacions sense bany. En aquests anys s’hi han fet diverses actuacions d’ampliació que han portat l’hotel a ser un establiment de referència del turisme familiar. Les instal·lacions disposen també de piscina, jacuzzi, jardí i pista de tennis.

Ha lliurat el premi el president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure. Ha recollit el guardo Josep Canals, propietari de l’Hotel Les Fonts del Cardener.

6. Premi a la Innovació: Slow Food Terres de Lleida.

Associació amb seu a Balaguer que va néixer el 2006. Actualment, supera els 150 associats d’arreu de les comarques lleidatanes, entre agricultors i productors, restauradors i joves professionals de diferents sectors. El guardó és un reconeixement a la contribució de l’entitat en la campanya de recuperació d’espècies, coneguda amb el nom “Cultures trobades”, una iniciativa per a la conservació i la promoció de les varietats tradicionals i els productes que se’n deriven. Gràcies a aquest projecte s’estan recuperant desenes de varietats hortícoles, de cereals, lleguminoses, fruiters, olivers i vinyes. L’associació destaca també per la defensa d’un nou model pagès i alimentari a Ponent, que es basi en la venda directa, el consum de proximitat i la producció ecològica.

Ha lliurat el premi l’alcalde de Solsona, David Rodríguez. Ha recollit el guardó, Joan Inglada, president de l’Associació Slow Food Terres de Lleida.

7. Premi Mediambiental: Photo-logistics.

Empresa turística fundada l’any 2009 amb seu central a Solsona que basa la seva activitat en el servei als fotògrafs de natura. Convençuts que la conservació del medi i el desenvolupament rural no només han de conviure, sinó que, a més, l’una no és possible sense l’altra, la firma treballa per potenciar espècies i hàbitats tradicionalment poc valorats, com els dels secans de Lleida o del Prepirineu, però que tenen un gran potencial turístic. Photo-logistics ja treballa en la promoció del turisme de natura en localitats com Tremp, on ofereix amagatalls per fotografiar espècies d’aus carronyaires; Montgai, on treballa en els ocells de la plana estèpica, o en diversos punts del Pirineu, on ofereix la possibilitat de fotografiar el poc abundant mussol pirinenc.

Ha lliurat el premi el vicepresident del Patronat de Turisme, Josep Cosconera. Ha recollit el guardó Carles Santana, responsable de Photo-logistics

8. Premi a les Instal·lacions: Finca Prats Hotel Golf & Spa.

El primer i únic hotel de cinc estrelles de la ciutat de Lleida, inaugurat l’any 2008, és un establiment projectat per oferir els serveis més exclusius en unes instal·lacions d’avantguarda situades a cinc minuts de Lleida ciutat, envoltades de jardins i al costat del camp de golf de Raimat. L’establiment, propietat de la família Prats, disposa d’una piscina coberta climatitzada, així com d’un elegant i ampli spa amb centre de salut, un auditori perfectament equipat, un centre de negocis i sales complementàries que, juntament amb una gastronomia selecta, fan possible una perfecta combinació de treball i oci en una atmosfera de tranquil·litat, senzillesa i elegància.

Ha lliurat el guardó el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. Ha recollit el guardó Ramon Prats, propietari de la Finca Prats Hotel Golf & Spa.

9. Premi Especial: Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, COU.

Que ha esdevingut un revulsiu turístic de la comarca de la Noguera i que actua alhora com a dinamitzador social i econòmic de la zona. El centre, situat a tres quilòmetres i mig d’Àger, va entrar en funcionament el mes de gener del 2009 com un gran multiespai lúdic que pretén esdevenir el centre de referència de la docència i la divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya. Una aposta ambiciosa i atractiva per a l’anomenat turisme científic, que, a més, consolida l’àmplia oferta turística de l’àrea del Montsec.

Ha lliurat el premi el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert. Ha recollit el guardó Miquel Pueyo, vicepresident del Consorci del Montsec.

Solsona, 18 d’octubre de 2010